Inlägg

Valfrihet i överflöd

Aktivt skolval var ett förslag som skolkommissionen lyfte som förslag till förbättring i skolan idag. Visst finns det vissa situationer där det behöver finnas en viss mån av valmöjlighet, men det fanns redan innan fria skolvalet. Nu kan det snart vara så att alla ska göra ett aktivt val. Jag känner att snart ska alla jobba heltid bara med att planera för att göra bra val i sin och sin familjs vardag. För gud förbjude om vi skapade förutsättningar för att alla ska ges bra vård, skola, omsorg, pension, osv osv.
Vi skapar ett spel där vi övertygar folket om att gräset är grönare på andra sidan och att det är deras ansvar att vara där gräset växer. Var sen gräset inte så grönt som det framstod så är det medborgaren som gjort ett dåligt val, inte systemet som kollapsat.
Jag har inget emot valfrihet i vardagen. Jag är emot valfrihet, spekulation och spel med välfärden och de sociala skyddsnäten. För mig är frihet att kunna gör de valen genom att vi haft lika goda förutsättningar för att leva bra. Alla ska ha en bra vård, alla ska ha en bra utbildning, alla ska få den omsorg som de behöver, alla ska ha en pension att kunna leva på (inte bara överleva på).
Vi uppmanas spekulera med våra förutsättningar i livet istället för att bygga en välfungerande välfärd. Fyll medborgarnas liv med ännu en källa till stress och psykisk ohälsa och tvinga dem att kämpa för att kunna få en plats på gräddhyllan. Den gräddhyllan som vi med ett marknadstänk snart kanske får kalla den välfungerande delen av välfärden.
Valfrihet överallt är inte frihet. Det är inte frihet om min frihet fråntar andra deras frihet. Valfrihet i välfärden är illusionen, en strimma hopp som ska hålla ihop en krackelerande fasaden för välfärden. Ett trolleritrick där politiker och medborgare kliver bakom varsitt skynke, skynkena rycks bort och ”ta-da” ansvarsbördan har bytt plats. Valfrihet är en frestelse om att du kan vinna. Vad vi glömmer är att med en välfungerande välfärd är alla vinnare, och du inte behöver förlita dig på tur och val.
Annonser
Standard