Inlägg

Kalla stöveln för stövel!

Jag såg detta klipp från Bill Maher, och jag kan känna igen en hel del i av slutet från svensk politik och vår högers retorik.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FMaher%2Fvideos%2F10154866598507297%2F&show_text=0&width=560

Högern är även här i Sverige riktigt duktiga på att vända saker och ting upp och ner. En stövel kallas sällan för stövel eller ens för sko. Visst gör även av andra samma sak, men kanske inte lika ”bra”. Upprepa en lögn 100 gånger och den blir sann.
 
Jag tycker det är på tiden att vi gör tvärt om. Kalla just stöveln för stöveln istället för bara använda luddiga formella titlar och låta borgarnas snedvridna förklaringar bli till ”sanningar”.
Det behövs lite klarspråk i svensk politik. För ärligt talat hur många vet t.ex. vad arbetsgivaravgifter eller sociala avgifter är? När någon beskriver det som straffskatt på företagare och ingen annan tydlig förklaring ges i replik, då är det lätt att köpa missvisande retorik.
Varför hör jag nästan aldrig debattrepliker från toppar i vänstra ringhörnan som tydliggör att det är stöveln vi pratar om? Högerns propaganda maskin hörs mullra genom Alliansens och SDs alla skikt. Hos de rödgröna får en dra ur svaren och förklaringarna, så kanske är det inte så konstigt att Alliansen lyckades sänka skatten med mer än någon tidigare moderat drömt om.
 
Borgarna står enade med en gemensam retorik. De har satt melodin som vi dansar till. Oavsett hur mycket bra satsningar vi lyckas få genom riksdagen, fullmäktigen mm så spelar det ingen roll, om ingen fullt förstår vad det är de fått. Det är dags att vi börjar spela vår egen melodi.
Låt oss åter ta arbetsgivaravgiften som ett exempel. Vad är det?
 
Arbetsgivaravgift = Intjänade skyddsnät
 
Detta ingår i det ”intjänade skyddsnätet”:
 
– Ålderspensionsavgift = Intjänad pension
– Efterlevandepensionsavgift = Inarbetad besparing åt familjen
– Föräldraförsäkrningsavgift = Intjänad föräldraledighet
– Sjukförsäkringsavgift = Inarbetad sjuklön
– Arbetsskadeavgift = Inarbetad arbetsskadeersättning
– Arbetsmarknadsavgift = Inarbetad arbetslöshetsersättning
 
”Ta bort straffskatt på företag” = lönedumpning och stöld av arbetares inarbetade besparingar.
Annonser
Standard