Om mig

24maj2016profil002_300x300

Namn: Oskar Enback Junkka

Född: Nilivaara, Gällivare kommun

Vem är jag?: Ja jag kan ofta verka som en tyst person. Jag lyssnar, läser och reflekterar över mycket och tar ofta till mig en hel del innan jag kliver in i en ny diskussion. Diskussioner om ämnen jag är insatt i och framför allt de som jag brinner för, är jag däremot snabb att säga mitt och diskutera.

Jag är ingen expert, men jag är påläst och ser fakta och läsning som ett naturligt svar på rädsla och ilska. Söker ni absoluta svar har ni kommit fel. Hos mig finner ni åsikter och rekommendationen att läsa på.

Jag är ganska öppen av mig och försöker alltid att inte döma ut något på förhand. Jag är noga med att se på system som helhet hur allt hänger samman och inte bara varje moment eller sektorer för sig. Fakta och forskning är något jag värderar högt. Jag värderar att prata med människor med olika uppfattningar och diskutera. Ofta inser man snabbt att många har eller åtminstone påstår sig ha samma mål även om lösningar ser helt olika ut. De flesta delar fler likheter än olikheter. Många givande diskussioner har jag haft med vänner eller bekanta som har andra åsikter än mig. Det skärper en och hjälper till att se ett bredare perspektiv även om det oftast inte förändrar den ursprungliga åsikten som jag bar med mig in i diskussionen.

Jag försöker ofta ta till mig av saker som både är för och emot mina egna ställningstagande. Vi kan inte blint gå om kring i en egen värld och blunda för fakta. Sen får man ju väga och värdera vad som väger tyngst, men all fakta som går att få är bra fakta.

Jag tycker det är viktigt att man kan stå för sin sak. Sen om man bevisas ha haft fel och inser sitt misstag så ska man självklart kunna ändra uppfattning. Det jag kan känna oro och irritation över med politik idag är avsaknaden av politiskt mod att kunna stå för egna åsikter, vara tydlig och stå upp när kritiken haglar. Många politiker och partier är otydliga. Istället för att stå på sig så försöker man kopiera av den andre och resultatet blir att vissa partier blir otydliga med en politik som periodvis kan framstå som ett lapptäcke. På den punkten kan man väl säga att jag är en självkritiker.

Sysselsättning: Studerar vid Luleå Tekniska Universitet och har vikarierat en del inom gruvindustrin som bl.a. processoperatör.

Intressen: Politik och samhälle är något jag brinner för. Hemmavid så lägger jag en hel del tid på samhällsutveckling och ideellt arbete. Det kan vara att ställa upp för en lokal förening vid evenemang eller med att administrera deras hemsida, till att rusta upp och preparera ett skidspår eller driva på en fiberutbyggnad.

Foto och uteliv är också av betydelse. Alltså inte kroglivet utan ute i naturen eller på en cykel längs landsvägar.

Politisk åskådning: Socialist, feminist och Republikan. Medlem i socialdemokraterna och SSU sen en tid. Sen hösten 2014 har jag även blivit aktiv medlem och gått med i Unikum, s-studenter i Luleå. En flitig motionsskrivare som kan prata om ämnen som framstår som kontroversiella. Blev inte partipolitiskt aktiv för att jag håller med sossarna i det de gör utan för att de har tappat sin ideologi och det behövs medlemmar för att få upp skutan på rätt köl. Anser att politik blivit till en marknad. Istället för att forma den politik vi vill ha röstar vi emot den vi inte vill ha.

Kallas av mina borgeliga vänner för en ”vettig sosse”, trots att jag kring ekonomi är så nära vänsterpartist man kan komma som Socialdemokrat. Tror det hela handlar om att jag kan diskutera det mesta med de flesta. Jag kan vara oenig men ändå går min vardag vidare. Min vardag är ganska grå. Det är inte mycket i livet jag ser som svart eller vitt.

Mina intressen inom politiken är främst samhällsbyggnad, infrastruktur och energi. Några områden som dessutom är del av min utbildning. Utöver det så brinner jag för frågor som rör rättvisa, jämställdhet och mänskliga rättigheter. Jag brukar ha något att säga till om i det mesta som kan pratas om. Miljö, långsiktighet, hållbarhet och övergripande helhet är något som är en röd tråd i min politiska åskådning.

Sakpolitiska frågor som intresserar mig just nu: Det som är kanske mest aktuellt för min del just nu är energiförsörjning och kärnkraftsfrågan. Efter Fukushima olyckan fick jag ett större intresse för frågan. Då såg jag negativt på kärnkraft men förstod många av fördelarna. Nu efter en hel del läsning av både för och emot, har jag bytt uppfattning och ser positivt på kärnkraften som en del av den kommande framtiden, men inte all kärnkraft. Det är dags att slå hål på den svartvita bubblan och fördomarna.

Hållbarhet, såväl social som ekocentrisk (miljö, klimat, naturresurser osv), är en röd tråd i mina åsikter och även fristående ett övergripande ämne som jag tycker behöver få mer fokus. Kortsiktigt ”släckande av bränder” måste ersättas av förebyggande långsiktiga reformer.

Frågan om republik är något som senaste åren fått mig engagerad. Att Sverige bör göra det sista för att äntligen helt avskaffa monarkin ser jag som en självklarhet. Jag skulle vilja se ett statsskick där kungens enda kvarvarande uppdrag ges till regeringen och riksdagen. Statsministern och talmännen utför redan idag en stor del av kungens jobb och det enda som kvarstår är att utse någon annan som ordförande för utrikesnämnden och underteckna lite papper så är vi en republik. Jag ser alltså inget behov av en republik med en statschef i form av president.

Infrastruktur är en fråga jag brinner för och även utbildar mig inom. Behovet av ett välfungerande stamnät i både väg- och järnvägsnätet är av stor vikt. Framförallt är järnvägen från Gävle upp till Haparanda och Kiruna/Narvik en sträcka som jag har extra intresse av. Godstransporter från svensk basindustri i Norrland ner till Gävle och vidare söderut, och persontrafiken regionalt men även till Stockholm och resten av landet.

Senaste valet röstade jag:  2014 blev det precis som 2010 en röst på socialdemokraterna, men övervägde bägge gångerna att taktikrösta på vänsterpartiet som också står mig ideologiskt nära.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s